Tippuri kotitesti

Tippuri on erittäin tarttuva sukupuolitauti, jonka aiheuttaa Neisseria gonorrhoeae -bakteeri. Se on yksi maailmanlaajuisesti yleisimmistä bakteeriperäisistä sukupuolitaudeista. Tippuri voi esiintyä sekä miehillä että naisilla, ja siihen liittyy usein erilaisia oireita, mutta se voi myös olla oireeton. Onneksi kotitestin tekeminen auttaa sinua selvittämään oman tilanteesi.

Sukupuolielinten oireet

Tippuri vaikuttaa usein sukuelinten alueelle, ja yleisiä oireita sekä miehillä että naisilla voivat olla seuraavat.

  • Epätavallinen vuoto: Infektoituneilla henkilöillä voi esiintyä vihertävää tai kellertävää vuotoa sukuelimistä. Miehet voivat huomata peniksestä vuotoa, kun taas naisilla emätinvuotoa.
  • Kivulias virtsaaminen: Polttava tunne tai kipu virtsatessa on molemmilla sukupuolilla yleinen tippurin oire.

Sukuelinten haavaumat

Joissakin tapauksissa tippuri voi johtaa sukupuolielinten haavaumien kehittymiseen. Nämä haavat ovat tyypillisesti pieniä, pyöreitä ja voivat olla tuskallisia. On tärkeää huomata, että vaikka sukuelinten haavaumat voivat olla tippurin oire, ne liittyvät yleisemmin muihin sukupuolitautiin, kuten herpekseen.

Kurkun ja peräsuolen infektiot

Tippuri voi vaikuttaa myös kurkkuun ja peräsuoleen, erityisesti henkilöillä, jotka harrastavat suu- tai anaaliseksiä tartunnan saaneen kumppanin kanssa. Oireita voivat olla seuraavat.

  • Kurkkukipu: Kurkun tippuri voi aiheuttaa kurkkukipua tai naarmuuntumista.
  • Peräsuolen kipu tai vuoto: Jos peräsuole on tulehtunut, peräsuolen alueelta voi esiintyä epämukavuutta, kipua tai vuotoa.

Sidekalvotulehdus

Tippuri voi johtaa gonokokki-sidekalvotulehdukseksi tunnettuun tilaan, joka vaikuttaa silmiin. Oireita voivat olla punoitus, vuoto ja hiekkainen tunne silmissä. Tämä tila voi esiintyä sekä aikuisilla että vastasyntyneillä synnytyksen aikana, jos äiti on saanut tartunnan.

Lantion tulehdussairaus (PID)

Naisilla, jos tippuri jää hoitamatta, se voi johtaa lantion tulehdukselliseen sairauteen (PID). PID on vakava tila, joka vaikuttaa lisääntymiselimiin ja voi aiheuttaa oireita, kuten:

  • Alavatsakipu: PID voi aiheuttaa kohtalaista tai vaikeaa kipua alavatsassa.
  • Kuume ja vilunväristykset: Tartunnan saaneet naiset voivat kokea kuumetta, vilunväristyksiä ja yleistä sairauden tunnetta.

Oireeton tippuri

Yksi tippurin merkittävistä haasteista on, että se esiintyy usein ilman oireita. Oireeton tippuri on yleistä, etenkin naisilla, ja se voi johtaa infektion hiljaiseen leviämiseen, mikä tekee säännöllisestä tippuritestistä välttämättömän seksuaalisesti aktiivisille henkilöille. Siksi kotitesti on aina hyvä idea.

Disseminoitu gonokokki-infektio (DGI)

Harvinaisissa tapauksissa hoitamaton tippuri voi johtaa vakavampaan tilaan, jota kutsutaan levinneeksi gonokokkiinfektioksi (DGI). DGI voi aiheuttaa nivelkipuja, kuumetta ja ihovaurioita. Se on vakava sairaus, joka vaatii välitöntä hoitoa.

Yhteenveto

Tippuri on yleinen sukupuolitauti, joka voi aiheuttaa monenlaisia oireita ja monissa tapauksissa ei lainkaan oireita. Varhainen havaitseminen ja hoito ovat elintärkeitä oireiden lievittämisen lisäksi myös infektion leviämisen ja vakavien komplikaatioiden, kuten PID:n tai DGI:n, kehittymisen estämiseksi. Siksi turvaseksi ja kotitesti ovat tärkeä yhdistelmä.