Herpes kotitesti

Herpes on laajalle levinnyt virusinfektio, jonka aiheuttaa herpes simplex -virus (HSV). On olemassa kahta ensisijaista herpestyyppiä: HSV-1, joka yleensä aiheuttaa suun herpestä, ja HSV-2, joka on vastuussa sukuelinten herpesestä. Molemmat viruskannat voivat ilmetä erilaisin oirein ja merkein. Kotitestit on suunnitelti nimenomaan HSV-2 eli sukupuoliherpestä varten.

Suun herpes (HSV-1)

Suun herpes tunnetaan yleisesti nimellä huuliherpes. Sen oireita ovat seuraavat.

 1. Huuliherpes: Nämä ovat pieniä, nesteellä täytettyjä rakkuloita, jotka tyypillisesti ilmestyvät huulille tai niiden ympärille, vaikka niitä voi esiintyä myös muualla suussa.
 2. Kihelmöinti tai kutina: Ennen huuliherpeksen ilmaantumista jotkut ihmiset kokevat pistelyä, kutinaa tai polttavaa tunnetta alueella.
 3. Kipu ja epämukavuus: Huuliherpes voi olla tuskallista, varsinkin kun syö tai juo.
 4. Kuume ja turvonneet imusolmukkeet: Joskus suuherpekseen voi liittyä lievä kuume ja turvonneet imusolmukkeet niskassa.

Sukuelinten herpes (HSV-2)

Sukupuolielinten herpes on sukupuoliteitse tarttuva infektio, ja se ilmenee tyypillisesti seuraavin oirein.

 • Sukuelinten haavaumat: Nämä ovat samanlaisia kuin huuliherpes, mutta ne näkyvät sukupuolielimissä, pakaroissa tai reisissä tai niiden ympärillä. Ne voivat olla tuskallisia ja täynnä nestettä.
 • Kipu virtsaamisen aikana: Sukuelinten haavaumat voivat aiheuttaa epämukavuutta tai polttavaa tunnetta virtsatessa.
 • Kutina ja pistely: Kuten suun herpes, sukuelinten herpes voi aiheuttaa kutinaa ja pistelyä sukupuolielinten alueella.
 • Flunssan kaltaiset oireet: Joillakin henkilöillä voi esiintyä lieviä flunssan kaltaisia oireita, kuten kuumetta, päänsärkyä ja lihaskipuja, ensimmäisen taudinpurkauksen aikana.

Oireeton herpes

On tärkeää huomata, että monet herpestartunnan saaneet henkilöt eivät välttämättä koe havaittavia oireita ollenkaan. Nämä oireettomat kantajat voivat edelleen välittää viruksen muille seksuaalisen kontaktin kautta, minkä vuoksi säännöllinen testaus ja turvaseksiä koskevat käytännöt ovat ratkaisevan tärkeitä herpesin leviämisen estämisessä.

Toistuvat taudinpurkaukset

Herpeksen ensimmäisen puhkeamisen jälkeen virus pysyy kehossa ja voi aktivoitua uudelleen ajoittain. Toistuvat taudinpurkaukset ovat yleensä lievempiä ja lyhyempiä, mutta voivat silti aiheuttaa epämukavuutta ja välittää viruksen muille. Toistumisen voi laukaista stressi, sairaus tai hormonaaliset muutokset.

Silmän herpes

Herpes voi myös vaikuttaa silmiin, mikä johtaa herpeksen keratiitiksi kutsuttuun tilaan. Oireita voivat olla:

 • Silmien punoitus: Silmä voi näyttää punaiselta ja verestä.
 • Silmäkipu: Herpeskeratiitti voi aiheuttaa silmäkipua, valoherkkyyttä ja näön hämärtymistä.
 • Silmävuoto: Vetistä tai mätämäistä vuotoa silmästä on yleistä.

Vastasyntyneiden herpes

Vastasyntyneiden herpes on harvinainen mutta vakava infektion muoto, joka vaikuttaa vastasyntyneeseen synnytyksen aikana, jos äidillä on sukuelinten herpes. Se voi johtaa vakaviin terveysongelmiin, mukaan lukien aivovauriot ja jopa kuolema. Vastasyntyneiden oireita voivat olla seuraavat.

 • Ihohaavat: Nämä haavaumat voivat ilmaantua vauvan iholle, silmiin tai suuhun.
 • Ruokintavaikeudet: Vauvoilla, joilla on vastasyntyneen herpes, voi olla vaikeuksia syödä, ja ne voivat näyttää ärtyneiltä tai letargisilta.

Yhteenveto

Herpes on yleinen virusinfektio, joka voi ilmetä erilaisilla oireilla ja merkeillä tai se voi olla täysin oireeton. On tärkeää olla tietoinen näistä oireista, koska varhainen havaitseminen ja asianmukainen hoito ovat välttämättömiä tilan hallitsemiseksi ja tartuntariskin vähentämiseksi. Siksi kotitestin tekeminen on aina hyvä ide.a Turvaseksiä koskevat käytännöt, säännölliset testaukset ja avoin kommunikointi seksikumppaneiden kanssa ovat avainasemassa.