IBS kotitesti

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on yleinen maha-suolikanavan sairaus, joka vaikuttaa miljooniin ihmisiin maailmanlaajuisesti. Sille on ominaista useita ruoansulatusjärjestelmään liittyviä oireita, ja se on usein krooninen tila. IBS:n diagnosointi voi olla haastavaa, koska sen oireet voivat vaihdella suuresti yksilöiden välillä ja ne voidaan sekoittaa muihin maha-suolikanavan sairauksiin. IBS-kotitesti voi kuitenkin auttaa tunnistamaan yleisiä epätasapainoja, jotka liittyvät IBS:ään.

IBS:n arviointi kotona

Itsearviointikyselylomakkeet: Saatavilla on useita itsearviointikyselyitä, jotka auttavat ihmisiä arvioimaan IBS-oireitaan ja tunnistamaan, vastaavatko heidän oireensa IBS-diagnostisia kriteerejä. Rooman kriteerit ja Bristol Stool Scale ovat esimerkkejä näistä työkaluista.

Ruokapäiväkirja: Ruokapäiväkirjan pitäminen voi auttaa sinua tunnistamaan mahdolliset IBS-oireidesi laukaisevat tekijät. Seuraamalla ruokailutottumuksiasi ja oireitasi voit paikantaa tiettyjä elintarvikkeita tai ruokaryhmiä, jotka pahentavat tilaasi.

Eliminaatiodieetti: Eliminaatiodieetti sisältää tiettyjen elintarvikkeiden tai ruokaryhmien poistamisen, joiden tiedetään aiheuttavan IBS-oireita. Eliminaatiojakson jälkeen otat nämä ruoat uudelleen käyttöön yksitellen tiettyjen laukaisimien tunnistamiseksi.

FODMAP-ruokavalio: FODMAPit ovat fermentoituvia hiilihydraatteja, jotka voivat pahentaa IBS-oireita. Vähä-FODMAP-ruokavalioon kuuluu runsaasti FODMAP-ruokia sisältävien ruokien välttäminen ja niiden asteittainen tuominen uudelleen käyttöön, jotta näet, kuinka ne vaikuttavat oireisiisi.

Gluteeniherkkyystesti: Jotkut IBS-potilaat saavat helpotusta noudattamalla gluteenitonta ruokavaliota, vaikka heillä ei olisi keliakiaa. Kotitekoinen gluteeniherkkyystesti voi auttaa määrittämään, aiheuttaako gluteeni oireitasi.

Vatsakipu ja epämukavuus

Yksi IBS:n tunnusmerkeistä on vatsakipu tai epämukavuus. Tätä kipua kuvataan usein kouristukseksi ja sen voimakkuus voi vaihdella. Epämukavuus helpottaa tyypillisesti ulostamisen tai kaasun poiston jälkeen, ja se voi lievittyä tilapäisesti syömisen tai asennon vaihdon jälkeen.

Muuttuneet suolistotottumukset

IBS johtaa usein muutoksiin suolistotottumuksissa, mukaan lukien:

  • Ripuli (IBS-D): Jotkut IBS-potilaat kokevat usein löysää tai vetistä ulostetta.
  • Ummetus (IBS-C): Toisilla voi esiintyä harvoin suolen liikkeitä, usein kovia tai kyhmyisiä ulosteita.
  • Seka-IBS (IBS-M): Jotkut ihmiset voivat vaihdella ripulin ja ummetuksen välillä.

Turvotusta ja kaasua

Liiallinen kaasu ja turvotus ovat IBS:n yleisiä oireita. Monet IBS-potilaat kokevat epämukavuutta ruoansulatuskanavaan kertyvän kaasun vuoksi.

Limaa ulosteissa

Liman erittyminen ulosteessa on toinen yleinen IBS:n oire. Lima on paksusuolen tuottamaa voiteluainetta, mutta liiallinen lima voi olla merkki IBS:stä.

Suolen liikkeen kiireellisyys

IBS-potilaat saattavat kokea usein voimakasta suolitautitarvetta, johon usein liittyy ahdistusta vessan löytämisestä ajoissa.

Epätäydellinen evakuointi

Toinen yleinen IBS:n merkki on tunne, että et ole tyhjentänyt suolistoasi kokonaan ulostamisen jälkeen. Tämä voi johtaa jatkuvaan kylpyhuoneeseen menemisen tunteeseen.

Muutokset ulosteen ulkonäössä

Ulosteiden ulkonäkö voi vaihdella IBS:ssä. Suolen liikkeet voivat olla kovia ja kyhmyisiä, löysiä ja vetisiä tai molempien yhdistelmä. Ulosteiden väri voi myös muuttua, ja jotkut ihmiset huomaavat ulosteen, joka on tavallista tummempi tai vaaleampi.

Ruokaherkkyys

Monet IBS-potilaat raportoivat yliherkkyydestään tietyille elintarvikkeille, kuten maitotuotteille, runsasrasvaisille ruoille, mausteisille ruoille tai keinotekoisille makeutusaineille. Nämä ruoat voivat laukaista tai pahentaa IBS-oireita.

Väsymys

Krooniset ruoansulatuskanavan oireet ja epämukavuus voivat johtaa väsymykseen ja yleiseen huonovointisuuteen joillakin IBS-potilailla.

Stressi ja ahdistus

Stressi ja ahdistus voivat pahentaa IBS-oireita, ja IBS-oireet voivat puolestaan johtaa lisääntyneeseen stressiin ja ahdistukseen. Tämä luo haastavan syklin yksilöille, joilla on sairaus.

Yhteenveto

IBS-testaus kotona voi antaa arvokkaita näkemyksiä ruoansulatuskanavan terveydestä, jolloin voit tehdä tietoisia päätöksiä ruokavaliostasi ja elämäntavoistasi. Kotitestit tarjoavat käytettävyyttä, yksityisyyttä ja mukavuutta, mutta ne eivät ole lopullisia diagnostisia työkaluja. Niistä voi olla hyötyä arvioitaessa omaa sietokykyäsi tiettyjä ruokia kohtaan, tunnistaessasi mahdollisia laukaisimia ja seuraaessasi ruoansulatuskanavasi hyvinvointia.