Kuppa eli syfilis kotitesti

Syfilis on Treponema pallidum -bakteerin aiheuttama sukupuolitauti. Se on erittäin tarttuva ja vakava sairaus, joka etenee eri vaiheissa, joista jokaisella on omat oireensa ja merkit. Taudista käytetään kansankielessä nimeä kuppa. Kotitesti auttaa sinua selvittämään, oletko saanut tartunnan.

Ensisijainen vaihe

Syfiliksen primaariselle vaiheelle on ominaista oireiden ilmaantuminen, joka ilmaantuu tyypillisesti kolmen viikon viiva kolmen kuukauden kuluessa tartunnalle altistumisesta. Yleisiä oireita ja merkkejä ovat kivuttomat haavaumat (chancre). Yksi, pieni, kivuton haava tai haava esiintyy usein infektiokohdassa (yleensä sukupuolielimissä, peräsuolessa tai suussa). Nämä haavat voivat parantua itsestään, mutta infektio pysyy aktiivisena ja voi edetä toissijaiseen vaiheeseen, jos sitä ei hoideta.

Toissijainen vaihe

Jos kuppaa ei hoideta primaarivaiheen aikana, se etenee toissijaiseen vaiheeseen. Toissijaisen vaiheen oireet voivat olla monipuolisempia ja laajempia, ja ne ilmenevät usein noin kahdesta kymmeneen viikkoa primaarisen haavan ilmaantumisen jälkeen. Yleisiä oireita ovat:

  • Ihottumat: Ei-kutiava ihottuma voi kehittyä kehon eri osiin, mukaan lukien kämmenissä ja jalkapohjissa. Ihottuma voi näkyä karkeina, punaisina tai punertavanruskeina täplinä.
  • Limakalvovauriot: Syfilis voi aiheuttaa haavaumia suussa, kurkussa tai sukuelinten alueella.
  • Kuume ja väsymys: Infektoituneet henkilöt voivat kokea lievää tai kohtalaista kuumetta ja yleistä väsymystä.
  • Turvonneet imusolmukkeet: Suurentunutta imusolmuketta voi esiintyä erityisesti niskassa, kainaloissa tai nivusissa.

Piilevä vaihe

Toissijaisen vaiheen jälkeen kuppa siirtyy piilevään vaiheeseen, jonka aikana ei ole näkyviä oireita. Tämä vaihe voi kestää vuosia, ja yksilöt ovat edelleen tartuttavia tänä aikana. Ilman hoitoa kuppa voi edetä kolmannen asteen vaiheeseen.

Kolmannen asteen vaihe

Tertiäärinen kuppa on taudin vakava ja mahdollisesti hengenvaarallinen vaihe. Yleisiä oireita ja merkkejä ovat:

  • Neurologiset oireet: Tertiäärinen kuppa voi vaikuttaa hermostoon, mikä johtaa oireisiin, kuten päänsärkyyn, lihasliikkeiden koordinointivaikeuksiin, halvaukseen ja puutumiseen.
  • Sydän- ja verisuonioireet: Sairaus voi myös vahingoittaa sydän- ja verisuonijärjestelmää, mikä voi aiheuttaa aneurysmia ja sydänläppäpoikkeavuuksia.
  • Elinvaurio: Tertiäärinen kuppa voi vaikuttaa useisiin elimiin, mukaan lukien maksaa, luut, iho ja muut kudokset.

Synnynnäinen syfilis

Jos kuppaa sairastava raskaana oleva nainen ei saa hoitoa, hän voi siirtää tartunnan lapselleen raskauden tai synnytyksen aikana. Yleisiä synnynnäisen kupan merkkejä vastasyntyneillä ovat:

  • Ihottuma kämmenissä ja jaloissa: Imeväisille voi kehittyä ihottumaa kämmeniin ja jalkoihin.
  • Kuume ja ärtyneisyys: Sairastuneilla vastasyntyneillä voi olla kuumetta ja ne voivat olla yleensä ärtyneitä.
  • Maksan ja pernan turvotus: Suurentunut maksa ja perna ovat yleisiä synnynnäisessä kuppassa.

Yhteenveto

Syfilis on vakava ja mahdollisesti tuhoisa sairaus, joka etenee eri vaiheissa, joista jokaisella on omat oireensa ja merkit. Varhainen havaitseminen ja hoito ovat ratkaisevan tärkeitä taudin etenemisen ja sen komplikaatioiden estämisessä. Siksi kotitestit ja turvaseksi ovat ensiarvoisen tärkeitä.